Omgaan met faalangst bij je kind

Geplaatst: 28 januari 2021

Fiona en haar tips over faalangst

Heeft jouw kind faalangst? Een kind met faalangst is bang om dingen uit te proberen of door te zetten. Hoe kun je je kind ondersteunen om iets wèl te proberen en door te zetten?

Kinderen met faalangst kijken vooral naar wat niet goed gaat. Ze zijn daardoor ook bang om dingen uit te proberen. Vaak denken ze dat het toch niet gaat lukken.

Als je kind denkt dat iets niet gaat lukken, dan lukt het vaak ook niet. Het denkt dan: zie je wel, ik kan het niet. En daarna zal je kind het helemaal niet meer doen.

Tips

Als ouder kun je een kind met faalangst helpen door regelmatig te vragen: ‘Noem eens twee dingen die wel goed zijn gegaan.’ En door ze complimentjes te geven als het wel lukt. Ook als ze iets hebben geprobeerd en het toch niet is gelukt kun je je kind complimenteren. Zeg dan bijvoorbeeld dat het knap is dat je kind het toch heeft geprobeerd.

Wil je meer tips?

In een filmpje geeft Fiona van Opvoedinformatie Nederland meer tips voor het omgaan met je kind als het last heeft van faalangst. Bekijk het filmpje op YouTube

Hoe herken je faalangst?

Weet je niet zeker of je kind faalangst heeft, Kijk dan bij Faalangst herkennen