Omgangsregeling gescheiden ouders tijdens corona

Geplaatst: 23 april 2021

Een vrouw en een kind zijn samen met iets bezig

Hoe zit het met de omgangsregeling in deze coronatijd? Het uitgangspunt is: de omgangsregeling kan gewoon doorgaan, tenzij iemand verkouden of ziek is.

Wel of geen afstand houden?

Ouders hoeven geen afstand te houden van hun kinderen. Dat geldt altijd voor kinderen tot 13 jaar. Zij hoeven nooit anderhalve meter afstand te houden, dus ook niet van hun ouders.

Heb je kinderen van 13 jaar en ouder? Dan is officieel de regel: hou anderhalve meter afstand als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Deze regel is niet prettig voor kinderen van gescheiden ouders. Daarom kun je als ouders afspreken dat de kinderen tot beide huishoudens behoren. Als je dat afspreekt, hoef je geen anderhalve meter afstand te houden.

Ziekte

Als één van de ouders, kinderen of andere huisgenoten ziek is, kunnen jullie elkaar niet zien. Het gaat dan om klachten als koorts, keelpijn, niezen, hoesten, een loopneus of benauwdheidsklachten. Jullie kunnen wel contact houden door bijvoorbeeld te videobellen.

Deze en meer antwoorden op vragen over de omgangsregeling tijdens corona vind je op de website van het Nederlands Jeugdinstituut