Je peuter leren omgaan met media

Geplaatst: 23 maart 2021

Tekst en foto's over vraag van de maand

Wanneer kun je je peuter alleen laten met de televisie, computer of tablet?

De meeste peuters vinden televisie kijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Soms is het makkelijk als je kind zich even zonder jou kan vermaken. Maar je peuter heeft jou wel nodig om alles te kunnen begrijpen. Ook wil het graag praten over de dingen die er te zien zijn.

Laat je peuter dus niet alleen met de tv, de computer of de tablet. Heeft je kind een spel op de tablet al vaker samen met jou gedaan? Dan kun je je kind wel een keer even alleen laten met het spel. Je kind weet nog hoe leuk het samen met jou was en heeft plezier van de herhaling.

Vanaf anderhalf jaar

Vanaf 18 maanden (anderhalf jaar) begrijpt je kind beter wat er op het beeldscherm te zien is. Zo weet het bijvoorbeeld dat een ronde vorm een bal kan zijn. Je peuter praat dan ook al wat. Hij begint zijn eerste zinnen van twee woorden te zeggen. In deze fase gaat je kind snappen dat iets een begin en een eind heeft.

Vanaf tweeënhalf jaar

Vanaf tweeënhalf jaar vinden kinderen verhalen leuk. Je kind kan naar Sesamstraat kijken (maar begrijpt nog niet alles!) en gaat kleine grapjes begrijpen door de herhaling. Misschien gaat het ook vragen stellen over wat het ziet. Je kunt dat stimuleren door zelf vragen te stellen over wat er in het televisieprogramma gebeurt. Als je kind iets niet begrijpt, kan het bang of verdrietig worden door wat het ziet.

Vanaf drie jaar

Peuters vanaf drie jaar kunnen langer de aandacht ergens bij houden. Je peuter kan steeds beter een verhaal volgen. Je kind krijgt plezier in programma's waarvan het iets leert. Bijvoorbeeld 'Het Zandkasteel' en 'Koekeloere' (op NPO) of 'K3', 'Kabouter Plop' en 'Dora en Diego'. Deze programma's zijn speciaal gemaakt voor kinderen vanaf drie jaar. Let erop dat het verhaal altijd goed moet aflopen. Te veel spanning of griezelen kan je peuter nog niet aan.

Van drie tot vijf jaar

Steeds vaker merk je dat je kind naspeelt wat het op tv heeft gezien. Je kunt angstige momenten of agressie terugzien in het spel van drie- tot vijfjarigen. Dat is een manier om ervaringen te verwerken. Als je dat ziet, help je kind dan door te vertellen wat het voelt, want dat kan je peuter zelf nog niet. Zo leert je kind wat 'blij', 'bang', 'verdrietig' en 'boos' is. Het leert zo ook omgaan met al die gevoelens.

Tips voor het kiezen van media

  • Laat je kind kijken op het moment dat jij kiest.
  • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en kan je kind niet zo snel iets aanklikken wat niet oké is.
  • Bekijk ook de tips op Mediasmarties.nl.