Zijn microplastics uit babyflesjes schadelijk?

Geplaatst: 13 november 2020

Een baby krijgt voeding uit een fles

Het Voedingscentrum legt het uit

Vorige maand kwam een onderzoek in het nieuws naar kleine plastic deeltjes in babyvoeding. Deze deeltjes komen terecht in babyvoeding die klaargemaakt is in plastic flesjes.

Volgens Ierse onderzoekers slikken baby’s die zulke voeding krijgen, naar schatting elke dag enkele miljoenen van deze ‘microplastics’ in. De microplastics komen vrij bij het klaarmaken van de voeding met heet water en bij het schoonmaken van de flesjes met kokend water. Maar hoe gevaarlijk is dit nu?

Risico’s onbekend

Het is op dit moment niet duidelijk of microplastics schadelijk zijn voor de gezondheid. Veel van deze hele kleine plastic deeltjes (kleiner dan 5 millimeter) poepen mensen weer uit. Maar een deel kan via de darmwand verder het lichaam in gaan. Of dit op den duur gezondheidsschade kan geven, is nog niet bekend.

Richtlijnen Voedingscentrum: kokend water niet nodig

Wat wel duidelijk is: bij het Ierse onderzoek is met hetere temperaturen gewerkt dan volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum nodig is. In het onderzoek zijn babyflesjes eerst 5 minuten in kokend water geplaatst. Dit heet steriliseren. Daarna is de flesvoeding klaargemaakt met water van 70 graden Celsius. In het advies van het Voedingscentrum staan sowieso al lagere temperaturen. Zo kan flesvoeding aangemaakt worden met koud kraanwater. Kokend water is in Nederland niet nodig. En de fles kan verwarmd worden tot 30-35 graden. Dit kan op 3 verschillende manieren: au bain-marie, met een flessenwarmer of in de magnetron.

Flesjes schoonmaken

Ook voor het schoonmaken van de flesjes is het volgens het Voedingscentrum voldoende om de flesjes eerst om te spoelen met koud water en ze daarna in een heet sopje of in de vaatwasser te doen (minimale temperatuur 55 graden). Naspoelen kan met warm water en vervolgens kan de fles drogen.

Maak je je echt zorgen en wil je toch iets doen? Dan kun je kiezen voor een glazen babyfles. En borstvoeding geven blijft het beste voor een baby.

Kijk op de website van het Voedingscentrum voor meer uitleg over het klaarmaken van de fles.

Bron: Voedingscentrum

Vergelijk hulpaanbod