Menu

Coronavirus: tips om te doen met je kind

Geplaatst: 13 maart 2020

3 kinderen

Wat ga je doen nu de kinderen enkele weken thuis zijn? Lees onze tips.

Maak in ieder geval een schema met een dagprogramma. Houd ritme en zorg voor de normale vaste bedtijden en opsta-tijden.

Je kunt voor activiteiten inspiratie halen uit onze volgende tips:

 1. Ga in ieder geval 1 uur naar buiten. Ga je naar het bos? Je kunt de dierenroute doen in het Zeisterbos.
 2. Speel het spelletje boompje verwisselen in het bos of bij je huis als je bomen in je buurt hebt. Dan kunnen de kinderen meteen even rennen. Je kan dit volgens je eigen spelregels spelen, of kijk op Boompje verwisselen
 3. Voor meer beweging: Sportief Zeist zet elke dag een nieuwe FitKids Daily Challenge op YouTube. Het zijn korte sessies van 6-7 minuten om fit te blijven.
 4. Doe je voordeel met deze beweegtips voor kinderen van 1-5 jaar
 5. Laat je kinderen een puzzel- of speurtocht in elkaar zetten en doe deze samen.
 6. Of laat ze een fotospeurtocht maken in en om het huis. Wie vindt het snelste alle gefotografeerde plekjes?
 7. Kinderen kunnen van een oude doos een schatkist maken met bijbehorende schatkaart en deze voor elkaar verstoppen.
 8. Maak van takjes (die je uit het bos hebt meegenomen) en vuilniszakken een vlieger. Daar kunnen ze dan de komende tijd (als het waait) lekker mee buiten spelen.
 9. Zoek samen foto’s uit en stel een fotoboekje samen.
 10. Ga samen de zolder opruimen en kijk eens wat voor leuks, interessants, spannends er tevoorschijn komt!
 11. Laat ze dansen met deze danstips
 12. Laat ze ook eens rustig een half uur een boek lezen. Bij Bol.com zijn nu elke week 10 kinderboeken te downloaden voor 1 cent per stuk. Welk boek precies 1 cent kost, is bij het doorklikken naar de boeken niet meteen duidelijk, dus kijk goed naar de prijs.
 13. Speel restaurantje. Bepaal wat er op het menu staat, maak een menukaart, ga samen inkopen doen en koken.
 14. Je kind kan via Beleef de lente broedende vogels volgen via webcams. Over de vogels zijn er ook lestips voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
 15. Download een van de leuke natuuropdrachten van Natuurwijs. Deze opdrachten combineren bijvoorbeeld natuur en rekenen.

Wil je nog meer tips? Kijk dan op de site van Kidsproof bij 40 dingen die je buiten kunt doen met kids en 50 dingen die je thuis kunt doen

Ben je thuis aan het werk?

Ben je thuis aan het werk en heb je niet zoveel tijd voor je kind? Maak een planning, als het kan samen met je kind. Zorg daarbij voor ruimte waarin je samen ook wat kunt doen. Hou het haalbaar; deze tijd thuis is geen school maar ook weer geen vakantie.

Lees ook de tips in de Volkskrant: Zo houd je het de komende weken leuk in huis

Praat niet te veel over het virus

Ook wel belangrijk: praat niet te veel over het coronavirus. Kinderen kunnen er bang van worden, zeker de wat oudere 12+-kinderen. Wanneer je als ouder(s) bezorgd bent, zijn zij dit vaak alleen maar nog meer.

Uitleggen waarom handenwassen zo belangrijk is

Waarom is handenwassen zo belangrijk, wat gebeurt er dan? Dit filmpje illustreert dat op een mooie manier. Het is Engelstalig, maar als je dat niet kunt volgen is dat niet zo erg, want het beeld zegt al heel veel. Met een beetje water, peper (wat staat voor het virus) en zeep kun je het belang van handen wassen aan jongere kinderen laten zien.

Vergelijk hulpaanbod