Hoe voed ik mijn kind goed op met media?

Geplaatst: 2 december 2019

Banner vraag van de maand

Hoe lang mag je kind bezig zijn op internet, tablet of computer? En hoe zorg je ervoor dat je kind op een goede manier bezig is met deze media?

Wanneer je je kind leert bewust met media om te gaan, doe je aan mediaopvoeding. Mediaopvoeding is belangrijk, omdat je niet wilt dat je kind schade ondervindt van media. Je wilt dat je kind op een goede manier kan profiteren en genieten van al het leuke en goede wat ze te bieden hebben. In de praktijk gaat het bij media om gamen, internetten, lezen en tv-kijken.

Risico’s van media

Naast al het goede dat ze bieden zijn er ook risico’s aan media. Het kan misgaan op drie manieren:

  • Je kind besteedt (te) veel tijd aan de media, waardoor andere activiteiten in de knel komen. Dat kan slecht zijn voor zijn/haar gezondheid of schoolprestaties.
  • Je kind komt in aanraking met dingen waar het nog niet aan toe is. Daardoor kan je zoon of dochter ongewenst gedrag gaan vertonen, verkeerde ideeën krijgen of emotioneel overbelast raken.
  • Beeldschermen kunnen ten koste gaan van de gezondheid en het welbevinden van je kind.

Praat met je kind

Op alle leeftijden is de basis van mediaopvoeding dat je met je kind praat over de media-ervaringen. Ook als je regels en grenzen geeft. Een goede mediaopvoeding is dus eigenlijk een gesprek dat nooit stopt en dat anders wordt naarmate kinderen ouder worden.

Baby’s en peuters: Bij heel jonge kinderen betekent mediaopvoeding dat jij als ouder altijd kiest wat ze mogen zien op tv, en wat ze mogen doen op internet, tablet of computer. Eigenlijk geniet je ook altijd samen van media, net zoals je meestal samen boekjes leest.

Basisschoolkinderen: Bij basisschoolkinderen gaat mediaopvoeding er vooral om dat je duidelijke regels en grenzen geeft. Controleer regelmatig wat je kind doet, En stel vragen om hem of haar te laten vertellen wat hij of zij meemaakt.

Pubers: Bij pubers heb je al veel losgelaten, maar je wilt nog steeds dat ze beschermd worden, bijvoorbeeld tegen te veel geweld en seks . Het komt erop neer dat je deelt wat jouw normen en waarden zijn, én dat je ze de ruimte geeft om hun eigen keuzes te maken. Daarom komt het er in deze fase op neer dat je kinderen stimuleert om kritisch te kijken naar de manier waarop media gemaakt worden, en naar alle informatie die ze op internet kunnen vinden.

Wil je meer weten over mediaopvoeding? Lees op onze site meer over:

Of loop eens bij ons binnen en stel je vraag.

Vergelijk hulpaanbod