Hoe maak je afspraken over alcoholgebruik?

Geplaatst: 1 oktober 2019

Banner Vraag van de maand

Uit allerlei onderzoek blijkt dat je als ouder veel invloed hebt op het gedrag van je kind. Duidelijk zijn is belangrijk.

Als je duidelijke regels afspreekt over het drinken van alcohol, hebben kinderen daar meer houvast aan dan wanneer je geen, of onduidelijke grenzen stelt.

Welke afspraken kun je met je tiener maken? En hoe zorg je dat de gemaakte afspraken worden nageleefd?

Tips voor afspraken en regels:

 • Wees standvastig: Nee is nee.
  Vooral tijdens feestelijke gelegenheden (zoals verjaardagen of Kerst en oudjaarsnacht) kan het misgaan met de standvastigheid. Als je je kind dat ene slokje toestaat, is het hek eigenlijk al van de dam. Je geeft het signaal af dat drank nou eenmaal bij feesten hoort en dat je best een beetje mag schipperen, ook bij kinderen. Terwijl steeds duidelijker wordt hoe schadelijk alcohol juist voor kinderen is en hoe verstandig het is om drinken - in ieder geval tot 18 jaar - gewoon te verbieden. Bedenk van tevoren (met je partner) hoe je op risicomomenten omgaat met het alcoholverbod.
   
 • Ga met je tiener in gesprek!
  Het is goed met tieners regelmatig te praten over alcoholgebruik. Luister goed naar wat je kind je te vertellen heeft en leg uit waarom je grenzen stelt. Als je tiener begrijpt waarom jij de grenzen belangrijk vindt, neemt de kans toe dat hij zich daaraan houdt.
   
 • Bespreek de gevolgen.
  Bespreek van tevoren de gevolgen voor het niet naleven van de gemaakte afspraken. Dat vergroot de kans dat je kind zich aan de afspraak houdt. Het kan je kind motiveren de eerste keer drinken uit te stellen. Lees ook onze tips voor het geven van een passende straf.
  Beloon je kind als het zich aan de regels houdt! Hierdoor stimuleer je positief gedrag.
   
 • Let op je eigen gebruik.
  Op feesten zal het standaardadvies (één glas per dag voor vrouwen, twee voor mannen) niet altijd opgevolgd worden. Blijf desondanks het goede voorbeeld geven en drink met mate. Vertel protesterende kinderen (‘Jij drinkt toch ook!') dat er een verschil is tussen jongeren die in de groei zijn en volwassenen.
   
 • Praat met andere ouders
  Je kunt met andere ouders ervaringen uitwisselen. Hoe praten zij hier met hun kind over? Wat doen zij als hun kind zich niet aan deze afspraak houdt? Hoe regelen zij het als er thuis een feestje is van het kind?

Meer opvoedtips over alcohol en andere genotmiddelen zijn te vinden op websites als Alcoholinfo, Online cursus Praten met uw kind, Stap (over groepsdruk) en kijk bij pubers en drank op onze eigen site.

Vergelijk hulpaanbod