Menu

Wat zijn opvoed-valkuilen?

Geplaatst: 1 februari 2020

Banner Vraag van de maand

Zit je in de opoffer-valkuil, de negeer-valkuil of misschien de perfectie-valkuil?

Vrijwel iedere ouder komt wel eens in een van de opvoed-valkuilen. Met de druk van alledag gaat dat vrij gemakkelijk.

Wat zijn bekende valkuilen?

 • De verergering-valkuil
  Soms kun je als ouder in een situatie komen waarin je je kind steeds meer afwijst. Je gaat dan bijvoorbeeld steeds harder schreeuwen of dreigen. Deze reacties leiden er toe dat je kind zich steeds meer verzet. Dat maakt dat jij nog bozer wordt. De kunst is om rustig te blijven.
   
 • De opoffer-valkuil
  Het gebeurt regelmatig dat ouders al hun tijd en energie opofferen voor de kinderen. Het is moeilijk om te luisteren naar wat jij zelf graag wilt. Daarmee doe je jezelf en je kinderen te kort. Neem af en toe tijd voor jezelf.
   
 • De perfectie-valkuil
  Wie alles in de opvoeding perfect wil doen, heeft het niet makkelijk. Opvoeden is iets wat je leert met vallen en opstaan. En fouten maken hoort daarbij. Vasthouden aan een ideaalbeeld levert je niets op. Je kunt je schuldig gaan voelen en het gevoel hebben dat je tekortschiet.
   
 • De negeer-valkuil
  Wanneer je het gedrag van je kind vervelend vindt, zie je niet meer alles. Bijvoorbeeld de momenten dat je kind wel lekker alleen aan het spelen is. Goed gedrag negeer je dus op zo'n manier, terwijl je slecht gedrag beloont met aandacht.
   
 • De visie-valkuil
  Meningsverschillen tussen ouders over de opvoeding komen vaak voor. Ben je het niet eens bent met de manier waarop je partner een opvoedsituatie aanpakt? Bespreek dat dan liever later, op een moment waar de kinderen niet bij zijn.
  .
 • De opdracht-valkuil
  Als je opdracht niet duidelijk is, kun je niet verwachten dat je kind meteen doet wat je vraagt. Leg duidelijk en op een rustige toon uit welk gedag je precies afkeurt. Of zeg welk gedrag je wil zien.

Herken je een van de valkuilen ? Zou je er meer over willen weten? Loop dan gerust eens bij ons binnen voor meer informatie.

Vergelijk hulpaanbod