Blog: Examenstressssss

Geplaatst: 26 april 2019

Een pubermeisje schrijft iets op

Het is zover, onze dochter van 15 heeft examen. Wat een spannende tijd is dat toch, ook voor ons als ouders.

Bijna een week voordat het examen begint wordt onze dochter al knorrig, zoiets als twee puberende dochters in één. Wat is er toch aan de hand, waarom doet ze zo?

Door Anita

Het duurt even voordat het bij ons doordringt: o ja, over een week heeft ze examen! Wij vinden het zelf wel iets te vroeg om al zenuwachtig te worden, maar het is niet anders.

Niet vet eten

De docent op school heeft de kinderen goed ingelicht wat er van hun verwacht wordt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een paar uur van tevoren nog vet gaat eten. Dat is niet goed voor je hersens. Het is wel handig dat je bananen eet. De week voor het examen vraagt dochterlief al of ik bananen mee wil nemen. Uiteindelijk koopt ze een dag later zelf ook nog bananen: ik heb er te weinig gekocht.

Ze heeft in de weken voor het examen zelf een schema gemaakt, wanneer ze wat zou gaan leren. Af en toe heeft ze ook tijd voor zichzelf ingepland, een beetje ontspanning is natuurlijk ook nodig. Bij een vak waar ze moeite mee heeft is ze nog naar de docent geweest voor extra uitleg. Op de zondag heeft ze vrij gevraagd van haar werk om te kunnen leren.

Het examen

Op de eerste dag van haar examen is ze ’s morgens misselijk en heeft ze geen zin in eten. Uiteindelijk eet ze een cracker, zodat ze toch iets in haar maag heeft. Gisteren is ze verkouden geworden, dat helpt niet mee in het zich lekker voelen. Ze heeft niet goed geslapen en eigenlijk moet iedereen in ons gezin om dezelfde tijd naar bed als zij. Met haar vriendinnen heeft ze afgesproken extra vroeg te gaan fietsen, want je kunt maar beter niet te laat komen. Natuurlijk gaan er diverse pennen mee naar school, als de ene het niet meer doet heb je nog reserve.

Examendag nummer 2 heeft ze economie, dat vindt ze nogal lastig. Daarna volgt wiskunde, daar is ze goed in, dus weinig te leren. Onderling zijn de leerlingen op de examendagen aan het appen hoe iedereen het vindt gaan. Soms denk ik: ze maken elkaar gek met al dat ge-app.

Rood, oranje of groen

Omdat de school van onze dochter de examens al in april afneemt, moet ze bijna twee maanden wachten op de uitslag. De school geeft al wel een beetje een idee hoe je het examen gemaakt hebt. Je kunt voor een vak groen, oranje of rood staan. Bij groen heb je een voldoende, bij oranje zit je op het randje en rood is niet goed.

Als de school denkt dat je voor een vak rood/oranje staat, dan kunnen ze je alvast voorbereiden op een herexamen. We hopen dat dit voor onze dochter niet nodig is. Ons lieve strebertje stond vóór het examen voor alle vakken een 7 of hoger. We steunen haar waar we kunnen en proberen ook weleens onze mond dicht te houden (soms is dat wel handig). Wat worden onze beide pubers toch groot!

Eigen manier

Ieder kind doet het examen op zijn/haar eigen manier, dat is wel duidelijk. Heel veel succes aan alle kinderen (en hun ouders) die nog examen moeten doen!

  • Anita is moeder van 2 pubers