Peuters en tablets

Geplaatst: 29 maart 2019

Banner vraag van de maand

Hoe lang mag mijn peuter spelen met een tablet of telefoon?

De meeste peuters vinden spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Als ouder vind je het soms misschien handig dat je kind zich even zonder jou vermaakt. Toch zijn andere activiteiten voor je peuter veel belangrijker. Zoals buiten spelen, bewegen, met de handen bezig zijn, praten en voorgelezen worden. Ook is het belangrijk dat je peuter niet overprikkeld raakt door media. Peuterhersens zijn nog heel gevoelig.

Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen?

Uit onderzoek blijkt dat het led-licht van smartphones en tablets slecht is voor het netvlies van heel jonge kinderen. Een goede richtlijn voor een 2-jarige is: niet meer dan 30 minuten beeldschermtijd per dag, verdeeld over drie momenten.

Het is het beste om dit midden op de dag te doen. Laat je kind niet rond het avondeten of rond bedtijd met een tablet spelen, want dan komt het door het led-licht moeilijker in slaap. Let er ook op dat je kind niet te dicht bij het scherm zit.

Speciaal voor peuters gemaakt

Media zijn prima, maar laat je kind alleen kijken of spelen met programma's of apps die speciaal voor peuters zijn gemaakt. Peuters kunnen fantasie nog niet zo goed onderscheiden van werkelijkheid. Als ze op tv bijvoorbeeld zien dat oma jarig is, kunnen ze denken dat hun oma ook jarig is. Je kind kan ook bang worden door iets wat het ziet op tv.

Peuters en tablets

Zodra je peuter de tablet leert kennen, zal je zien dat de aantrekkingskracht groot is. Het is gemakkelijk speelgoed: je verveelt je nooit meer, want er gebeurt steeds wat nieuws. Peuters kunnen eindeloos filmpjes aanklikken en gaan dit normaal vinden. Dit is moeilijk af te leren, als je dat zou willen.

Peuterhersens hebben genoeg rust nodig

Te veel lawaai, te snelle of gewelddadige beelden passen niet bij de ontwikkeling van peuters. Een tv of radio die de hele dag aanstaat op de achtergrond, is slecht voor de taalontwikkeling en kan aandachtsproblemen veroorzaken. Deze problemen komen pas naar voren als je kind gaat leren lezen en schrijven. Als jonge kinderen programma’s zien met veel lawaai en snelle beeldwisselingen, kunnen de hersens hieraan wennen. Volgens sommige onderzoekers kunnen kinderen daardoor ADHD ontwikkelen.

Tips voor het kiezen van media

  • Laat je kind kijken op het moment dat jij kiest.
  • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is.
  • Er zijn leuke websites voor peuters. Laat je kind maximaal 10 tot 15 minuten per keer kijken.
  • Bekijk ook de tips op Mediasmarties.nl.
  • Kijk hoe lang je kind zich kan concentreren. Als het zich gaat vervelen, is het beter om een andere activiteit aan te bieden dan een beeldscherm.

Wil je meer weten over spelen voor peuters? Kijk dan bij Adviezen voor mediagebruik bij peuters

Wil je met andere ouders praten over mediagebruik? Kijk dan eens op Oudersonline.nl