Blog: Verwennerij van opa en oma

Geplaatst: 22 januari 2019

Oma geeft aandacht aan kleinkinderen

Ik wilde graag in de buurt van mijn ouders wonen toen ik kinderen kreeg, zodat ze zouden kunnen oppassen.

Toen het eenmaal zover was viel het best tegen om mijn eerste baby bij opa en oma achter te laten.

Door Henriëtte

Reageren ze op tijd op zijn huiltjes? Houden ze zich aan het schema met voedingen en slaapjes? Vergeten ze niet op tijd te verschonen? Maar naarmate de baby groter werd en het kindje duidelijker kon maken wat het wilde, werd loslaten voor mij makkelijker.

Ik hoor soms mensen klagen dat opa’s en oma’s hun kinderen te veel verwennen. Ze krijgen te veel snoepjes of ze mogen te lang beeldscherm kijken. Daarom vragen ze opa en oma niet om op te passen. Ik vraag me altijd af wat belangrijker is: dezelfde opvoeding, of de warmte en aandacht van opa en oma. Ik denk dat zowel opa en oma als de kleinkinderen enorm van elkaar genieten op zo’n dag. Kinderen kunnen goed onderscheid maken tussen wat verwennerij is van opa en oma en wat opvoeding de dagen daarna is van papa en mama.

Feestje

Over die verwennerij: oma heeft laatst een écht verjaardagspartijtje georganiseerd voor haar kleinkinderen. Met pannenkoekenbakken, oud-Hollandse spelletjes en filmpjes kijken.

Met opa liepen ze geblinddoekt een spannende tocht over de keldertrap, eindigend met blote voeten in een teiltje water. Ook stoelendans, koekhappen en nachtwacht in het donker ontbraken niet. De kinderen verstopten zich in kasten en onder tafels. Met stoffer en blik sloeg de nachtwacht het aantal uren dat zijn klok sloeg. De verstopte kinderen maakten een geluidje en werden gezocht.

Bijkomen

Na een middag en avond vol plezier zijn de kinderen weer thuisgebracht. “Mama, ik heb jou op de film gezien van toen je klein was. Wat zag je er ouderwets uit en wat was je anders”. De film waar ze het over hadden ken ik goed: het is een fragment waarop ik in groep 8 zat. Nu zit mijn oudste zoon zelf in groep 8. Wat is de tijd omgevlogen!

Ik hoop dat oma nog veel partijtjes kan vieren. De band tussen opa en oma en de kinderen vind ik onbetaalbaar. De kinderen mogen regelmatig bij ze spelen of logeren. Wij hebben dan even tijd voor onszelf. Bijtanken, opladen en daarna weer extra genieten van de kinderen. Wat een verwennerij!

  • Henriëtte is consulent bij het CJG en moeder van 5 kinderen.