Mag je kind altijd maar om aandacht vragen?

Geplaatst: 2 januari 2020

Banner vraag van de maand

Alle kinderen hebben aandacht van hun ouders nodig. Maar het komt niet altijd uit. Hoe leer je je kind dit op een goede manier te doen?

Jonge kinderen vinden het heel belangrijk om dingen te vertellen of iets te vragen en het liefst meteen. Maar er zijn momenten dat het je even niet uitkomt. Wat doe je bijvoorbeeld als je even rustig met iemand wilt bellen of praten zonder steeds onderbroken te worden?

Je kunt op zo’n moment je kind vragen om even zelf te spelen en je niet te storen. Op andere momenten mag je verwachten dat je kind op zijn of haar beurt wacht en zegt: “Mag ik wat vragen?”

Tips

Tips om je kind te helpen op een gewenste manier om aandacht te vragen:

 • Leg je kind voordat je bijvoorbeeld aan een (telefoon)gesprek begint uit dat je niet gestoord mag worden.
   
 • Probeer telefoongesprekken in het bijzijn van jonge kinderen kort te houden (minder dan 15 minuten) of plan ze op momenten dat je kind slaapt.
   
 • Leg in twee of drie eenvoudige regels aan je kind uit dat je ergens mee bezig bent. Vertel je kind wat hij/zij wel mag doen in plaats van het niet mag doen. Bijvoorbeeld: “Ga rustig spelen met je speelgoed tot dat mama of papa klaar is met het telefoongesprek.”
   
 • Wanneer je kind blijft storen tijdens het gesprek is het handig om de situatie een volgende keer eerst te oefenen:

  Bel kort met een bekend persoon (2 à 3 minuten) en als je kind blijft spelen, prijs je hem of haar. “Wouter, ik ben blij dat je rustig bent blijven spelen terwijl ik aan de telefoon was.”

  Wanneer je kind de regel niet opvolgt, zeg dan wel duidelijk wat hij/zij niet mag doen. Bijvoorbeeld dat hij/zij je niet mag onderbreken.

  Zeg ook wat wel mag, bijvoorbeeld rustig spelen. Je kunt het rustig spelen stimuleren door van tevoren een beloning af te spreken. Bijvoorbeeld samen een boekje lezen als het is gelukt. Maak duidelijk wat de gevolgen zijn als je kind niet luistert en pas deze ook consequent toe.

  Blijf je kind prijzen als hij/zij telefoongesprekken niet onderbreekt.
 • Wanneer je kind de gesprekken blijft onderbreken, kan het handig zijn om een speciaal stukje speelgoed alleen voor die gelegenheid in de buurt van de telefoon te leggen. Dit geef je zodra je kind om aandacht vraagt.

Soms is er meer nodig

Voor sommige kinderen blijft het moeilijk, ze blijven maar om je aandacht vragen ook al heb je bovenstaande tips geprobeerd. Dat vraagt een uitgebreidere aanpak en een aangepast plan om met je kind te oefenen. Schroom niet om daarbij om hulp te vragen.

Wil je meer weten over hoe je je kind kan helpen? Neem dan contact met ons op.

Vergelijk hulpaanbod