Puzzelkind: als je kind zich anders ontwikkelt

Geplaatst: 23 februari 2021

Kind maakt puzzel

Ontwikkelt je kind van 0-7 jaar zich op meerdere gebieden anders dan leeftijdgenootjes? Of vermoed je dat er iets aan de hand is, maar weet je niet wat? De specialisten van het team van Puzzelkind denken graag met je mee. Deze begeleiding is gratis.

Als de ontwikkeling niet vanzelf verloopt

Puzzelkind bestaat uit een team van specialisten, zoals een jeugdarts en psycholoog. Maar ook specialisten op het gebied van onderwijs, opvoeding en observatie zitten in het team. Zij kunnen in een vroeg stadium met je meedenken en advies geven over hulp en ondersteuning.
 

Wanneer schakel je Puzzelkind in?

Je kunt contact opnemen als je merkt dat er iets aan de hand is met je kind. Er kan sprake zijn van een probleem in het contact, begrijpen, het gedrag of de taal- spraakontwikkeling. Er kan een combinatie zijn met niet goed kunnen zien, horen, voelen, bewegen, eten of slapen.

Het kan zijn dat je kind niet op de peuteropvang kan blijven of past. Of je kind heeft een moeilijke start gehad en heeft lang in het ziekenhuis gelegen. Misschien heeft je kind een meervoudige beperking en raak je overbelast door de zorg die dit met zich meebrengt. Het kan ook zijn dat hulpverleners tegenstrijdige adviezen geven of verwachtingen hebben en er onvoldoende afstemming is.

Passende begeleiding

We nemen tijd voor je, je kind en je situatie, om een goed beeld te krijgen. We zoeken met jou/julie als ouder(s) voor je kind passende begeleiding of behandeling. Zo mogelijk bij jou in de wijk, in Zeist of in de regio. Je kind blijft daarbij als het even kan op de eigen peuteropvang, kinderopvang of school. Wij geven advies, je kunt daarna zelf de keuze maken, wat het meest passend is voor je kind. Als voorbereiding op en na afloop van het Puzzelkind-overleg loopt een contactpersoon even samen met je op.

Rianne loopt vast op de peuteropvang

Rianne is de dochter van Angelique en Theo. Ze was te vroeg geboren en was een huilbaby. Angelique: “Ze heeft driftbuien en op de peuteropvang gaat het gewoon niet.”Bij de jeugdgezondheidszorg krijgen Angelique en de Theo de vraag of ze Rianne in het Puzzelkind-team willen bespreken. Dat doen ze en dat levert veel op. Rianne krijgt therapie waardoor ze beter in haar vel zit. Er komt ook ondersteuning thuis, wat het gezin meer lucht geeft. “Rianne is opnieuw gestart bij de peuteropvang”, vertelt Angelique. “Eerst slechts een half uurtje per dag met haar begeleidster. En dat bouwen we langzaam op. Mijn contactpersoon is echt mijn steun en toeverlaat. Als ik het even niet zie zitten of als ik vastloop, kan ik weer bij haar terecht.”

Aanmelden van je kind

Je kunt je kind aanmelden bij Puzzelkind via het Centrum voor Jeugd en Gezin via (030) 82 00 227 of mail naar info@cjgzeist.nl. Een consulent van Puzzelkind neemt na deze aanmelding dan contact met je op.

Meer weten?

Puzzelkind is een vorm van integrale vroeghulp. Wil je meer informatie over Integrale vroeghulp? Kijk dan eens op www.integralevroeghulp.nl.