Blog: De studiekeuze van je kind

Geplaatst: 20 december 2019

Studenten

“Nee hoor, mam, dat gaan we niet doen. Ik heb helemaal geen zin om daar te kijken”, zegt mijn dochter Lisa van 15.

“Jawel, dat gaan we wel doen. Ik vind dat je meerdere opleidingen moet hebben gezien om een keus te kunnen maken”, zeg ik.

Door Carla

In het jaar voor het eindexamen organiseert ieder jaar een andere VMBO-school een opleidingencarrousel. De verschillende MBO-opleidingen komen zich presenteren en alle kinderen van hetzelfde niveau van de verschillende scholen krijgen een uitnodiging. Voor de HAVO en het VWO wordt de Stuvo georganiseerd waar de hogescholen en universiteiten bij elkaar komen. Leerlingen kunnen zich inschrijven voor drie verschillende presentaties.

Lisa weet al heel lang welke richting ze op wil, maar een echt bijpassende opleiding vinden is toch nog lastig. Uiteindelijk heeft ze er drie gekozen en ze is met pap naar de verschillende presentaties gegaan.

Niet verkeerd

Na thuiskomst vraag ik hoe het is geweest.

“Nou mam, één lijkt mij wel heel leuk, de ander was toch niet helemaal wat ik zoek, en die derde, dat was wel zo’n stomme presentatie. Dat vond ik echt helemaal niks. Die vrouw had het de hele tijd over andere opleidingen die daar zijn, en bijna niet over waar ik voor kwam. Pap heeft wel een folder meegenomen, maar daar ga ik echt niet kijken hoor!”

Ook manlief blijkt niet enthousiast over de bedoelde presentatie. Maar de open dagen komen eraan en ik bekijk de verschillende folders en bijbehorende websites van de MBO-scholen nog eens. De opleiding die Lisa maar niks vindt, komt op mij helemaal niet verkeerd over. Daar wil ik toch kijken, ondanks dat dochterlief tegensputtert.

“Ja maar die presentatie was zoooo stom……..” Ze kijkt me aan. “Ik zie aan je gezicht dat ik geen keus heb, geloof ik.”

“Dat klopt.”

Open dag

De open dag breekt aan en wij gaan eerst naar de school waar Lisa niet wilde kijken. Als we binnen komen voelt het meteen goed. Een kleurrijk en licht gebouw, aardige docenten, enthousiaste leerlingen. Het hele plaatje klopt voor mijn gevoel. We komen bij de opleiding waar haar interesse ligt. Daar is een enthousiaste docent die met twee net zo enthousiaste leerlingen het een en ander vertelt. Het hele verhaal is echt gericht op de toekomstige leerlingen, waarbij zowel de leuke als de minder leuke kanten worden belicht.

Hierna gaan we naar het MBO waar dochterlief zo enthousiast over is, vanwege de eerder gehouden presentatie. We komen binnen in een donker gebouw. We worden vriendelijk ontvangen door aardige docenten en leerlingen die blij zijn dat ze hier op de opleiding te zitten. Toch voelt het voor mij niet goed. Op de een of andere manier vind ik leerling en docent niet bij elkaar passen. De presentatie die wij krijgen is gericht op de ouders. Dat vind ik een beetje raar. Als ouder kan je je kind helpen bij het maken van een keus, maar het is toch het kind dat de keus gaat maken. Echt wervend vinden wij het praatje alle drie – ook dochterlief – niet.

Blij

Thuisgekomen zegt Lisa dat ze blij is dat ik zo heb doorgedramd. “Anders had ik nooit geweten hoe leuk die school is. Ik ga me aanmelden voor de eerste opleiding waar we zijn gaan kijken”, zegt ze dan.

Ik ben blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd en dat wij alle drie, ook pap, op één lijn zitten.

 

Carla is een pseudoniem, haar echte naam is bij het CJG bekend. Carla is moeder van 3 kinderen. Haar blog is eerder op onze site gepubliceerd in 2017.

Vergelijk hulpaanbod