‘Als Timo nu vervelend is grijpen we eerder in’

Francis en haar man hebben een zoontje van 3 jaar, Timo. Al langere tijd worstelden ze met zijn gedrag. Hij luisterde slecht en als hij vervelend gedrag vertoonde, was het moeilijk hem daarmee te laten ophouden.

Francis wilde graag opvoedondersteuning en ging hiervoor naar het CJG. Ze vertelt: “Als ik eerder had geweten van de opvoedondersteuning had dat ons een hoop gedoe gescheeld. Ik denk dat de meeste mensen lang wachten, tot het voor hun gevoel echt niet meer gaat. Maar het is zonde om zo lang te wachten, een paar gesprekken kunnen al veel helpen!”

Praktische tips

Francis: “Ik vond de consulent superaardig en ook heel duidelijk. Ze gaf laagdrempelige en praktische tips, die meteen al hielpen. Ze zei bijvoorbeeld dat we moesten kiezen waar we een punt van maakten en waarvan niet. En dat we bij probleemgedrag konden kijken naar de momenten waarop hij dat liet zien. Dan kun je proberen om dat gedrag een beetje vóór te zijn."

"Als Timo nu vervelend is grijpen we eerder in. Het is voor Timo daardoor duidelijker waar de grens ligt en wanneer hij echt te ver gaat. Hij legt zich daar nog niet altijd bij neer, maar gaat wel minder vaak door met het gedrag.”

Even pauze nemen

“Wat ik heel fijn vond was de tip om even pauze te nemen, een ‘quiet time’. Dit sloegen wij eigenlijk zelf altijd over, wij hadden nooit bedacht dat dat kon helpen."

"Quiet time werkt als een extra waarschuwing. Als Timo vervelend doet aan tafel of tijdens het spelen, zetten we hem even aan de rand van de activiteit, op ‘pauze’ of ‘on hold’. Dat doen we heel kort, het is alleen maar om duidelijk te maken dat dit niet de manier is waarop je samen eet of speelt."

"De quiet time is geen straf, het is bedoeld om te laten zien dat dit gedrag niet de bedoeling is. En dat werkt eigenlijk wel goed!”

Veel relaxter

“Wat voor ons het allerbelangrijkste is geweest, is dat we er door de opvoedondersteuning zelf veel relaxter in staan. We vonden de situaties vaak ook zielig voor Timo. Hij is best wel gevoelig. Als hij op de gang moest, of als een van ons zijn stem een beetje streng liet klinken, was hij daar heel erg van onder de indruk. Daar volgden lange huilbuien op, dus wij vermeden het om dat te doen."

"Ik denk dat we dat nu doorbroken hebben. En door de opvoedondersteuning hebben we zeker ook een negatieve spiraal doorbroken. Wij gingen steeds meer op eieren lopen, waardoor we ook erg moe waren. Nu hebben we weer meer energie over voor leuke dingen!”